Reuniuni de proiect

Prima reuniune s-a desfasurat in tara coordonatorului european al proiectului, Finlanda, in perioada 10-17 octombrie 2011. Cadrele didactice din scoala noastra care au participat la reuniune sunt doamnele profesoare: Silvia Tobias, Maria Moraru si Georgiana Munteanu (coordonator).

Iata cateva fotografii de la intalnirea de proiect din Finlanda:

         

 Impresiile exprimate de d-na profesoara Moraru Maria dupa intalnirea de proiect din Finlanda:
Vizita in Finlanda a fost o incantare pentru mine.
Imi place tara cu intinderile mari de padure si apa, imi plac oamenii seriosi, corecti, muncitori si iubitori de natura.
Scoala din Otava a fost o gazda deosebit de primitoare. Curatenia, ordinea din scoala, elevii politicosi si disciplinati, cadrele didactice daruite muncii lor. Desi eram pentru a treia oara in Finlanda si facusem cunostinta cu sistemul de invatamant de aici, totusi am vazut lucruri noi, interesante si eficiente. Nu participasem niciodata la o lectie practica unde elevii sunt invatati sa lucreze ceva cu mainile lor. La acea lectie copiii invatau sa construiasca obiecte din lemn folosind cu indemanare sculele pe care scoala le avea in dotare. Mi-a placut angajarea lor si spiritul de competitie.
Felicit intreaga echipa Comenius din scoala gazda pentru organizarea activitatilor de proiect!

x x x

In perioada 18 – 23 februarie 2012 s-a desfasurat cea de-a doua reuniune de proiect in Yalova, Turcia. La reuniune au participat inv. Cosug Maricica, prof. Calugaru Viorica si prof. Munteanu Georgiana.

   

Cateva impresii exprimate de d-na prof. Calugaru Viorica:

1-Scoala: aspect placut, mare astfel incat sa incapa elevii toti in schimbul I
2-Clase nu foarte mari, decorate unele mai mult altele mai putin
3-Nu am vazut lectii de stiinte facute in laboratoare, e drept ca tema nu se preta la asa deranj
4-Cataloagele sunt altfel decat la noi, in catalog sunt rubrici uc; obiectul, tema, subiectul lectiei, elevi prezenti si absenti (notat doar nr matricol)
5-Fisele cu note cuprind unitatea de invatare, nota la test, nota la proba practica si nota la portofoliu; in fisa este fotografia copilului, nr matricol, notele si media lor
6-Orele de tehnologie au un continut mai simplu decat la noi, lucrari practice facile
7-Existenta pentru fiecare disciplina a unui manual si a auxiliarului didactic corespunzator
8-Ospitalitatea gazdelor-manifestata pana in ultima zi
9-Speciile de plante observate in pepiniera KARACA ARBORETUM, unele pentru prima data vazute asa cum sunt in mediul natural.
10-Vizita in statiunea montana ULUDAG-drumul cu telescaunul (pe care nu o sa-l uit niciodata), practicarea sporturilor de iarna
11-Vizitarea izvoarelor termale si prezentarea afectiunilor la care acestea sunt utile
12-Contactul cu bucataria turceasca, diferita de a noastra, plina de mirodenii si de plante care ajuta la digestie, ca si ceaiul lor, consumul de alimente din mediul marin
13-Cimitirul aspect general, asezarea mormintelor, placile de piatra sculptata dupa rangul defunctului
14-Mijloacele de transport in comun curate, elegante, silentioase; cladirile inalte si foarte inguste ca in orice zona cu densitate mare a populatiei

D-na inv. Cosug Maricica despre vizita in scoala partenera din Yalova, Turcia:

Pe când în frumoasa ţărişoară zăpada era cât casa, trei doamne ale şcolii noastre se pregăteau să înfrunte nămeţii şi emoţiile primului zbor cu avionul, aceea fiind eu.
Cu inima în dinţi şi cu haine groase printre bagaje am aterizat cu bine la Istanbul. Deşi se îngâna ziua cu noaptea, nu am putut să nu remarc atmosfera caldă, rondurile de panseluţe şi primule şi spaţiile verzi ce ne-au însoţit de o parte şi de alta a străzii (a se citi autostradă). Bey Mustafa, taximetristul care ne-a dus la feribot, a descoperit în dna Munteanu o bună vorbitoare de limba turcă, deci o interlocutoare plăcută şi interesată de viaţa conaţionalilor săi. ( Recunosc că şi pentru mine a fost o mare şi plăcută surpriză, un exemplu de urmat.) Mi-a crescut inima când am aflat că ai noştri colegi turci sunt în ţara lor oameni apreciaţi şi bogaţi în acelaşi timp. Pentru o clipă l-am certat în gândul meu pe Ştefan-cel-Mare şi nu numai…
Şcoala gazdă, o şcoală frumoasă la exterior, cam rece la interior din cauza albastrului de pe peteţi, se află în orăşelul Yalova aşezat în nordul Mării Marmara, pe partea asiatică a Turciei. O cancelarie primitoare, copii şi colegi care ne-au întâmpinat cu toată ospitalitatea de care puteau da dovadă: ceaiul nelipsit, dulciurile specifice, lecţiile atractive, activităţile extraşcolare variate, excursiile de neuitat.  Mi-a atras atenţia faptul că în toate sălile de clasă existau trei elemente: tabloul cu făuritorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturc, un citat al acestuia, imnul naţional.
Au fost multe lucruri care mi-au atras atenţia. Vă voi relata despre ceea ce am văzut la o clasă de a VI-a, la o oră de limba turcă şi anume modul în care sunt evaluaţi elevii la finalul unui capitol. Se foloseşte un soft educaţional care cuprinde teste cu itemi cu alegere multiplă. Fiecare elev este introdus în baza de date şi posedă o mica telecomandă. Astfel el răspunde fiecărei întrebări în timpul acordat iar pe ecran se vizualizează momentul alegerii răspunsului. În etapele următoare programul face diverse statistici pe elev şi pe fiecare întrebare. În final se stabileşte podiumul, sunt invitaţi în faţa clasei primii trei clasaţi, pe ecran fiecare elev află căte răspunsuri bune şi cate greşite a avut, pe ce loc se clasează, care este rezultatul final. Consider ca este o modalitate de evaluare obiectivă şi care-i  arată fiecăruia locul, care-l scuteşte pe profesor de diverse situaţii neplăcute şi subiective atât din partea elevului cât mai ales al părinţilor.
În rest numai de bine: un orăşel curat, clădiri de 3-4 etaje cu terase imense şi flori asemenea, oameni care ştiu să-şi vândă marfa şi să atragă turiştii.

   

x x x

In perioada 14-22 mai 2012 se desfasoara cea de-a treia reuniune de proiect organizata de scoala partenera din insula Sao Jorge, arhipelagul Azore, Portugalia.

La reuniune  participa doamnele profesoare Munteanu Georgiana si Tobias Silvia.

           

D-na profesoara Silvia Tobias ne ofera cateva informatii despre scoala gazda din Azore :

Escola Basica e Secundaria da Calheta, Sao Jorge, se găseşte pe una din cele nouă insule ale arhipeleagului Azore, situat în mijlocul Atlanticului. Sao Jorge este o insulă vulcanică lungă de 53 km şi lată de 8 km, cu o floră şi faună bogate, cu dealuri şi munţi şi cascade şi un vulcan care nu a mai erupt de 200 de ani. Oceanul şi vânturile au modelat din loc în loc roca vulcanică de la ţărm, creând aşa-numitele Fajas, locuri de o frumuseţe ireală ce pot fi admirate de la înălţime, din locurile special amenajate la marginea şoselelor. Şi, deşi Sao Jorge este o insulă mică, în mijlocul oceanului, cu o populaţie de doar 10000 de locuitori, am găsit în Calheta o şcoală modernă, în care fiecare clasă este dotată cu o tablă inteligentă, un computer conectat la internet şi un videoproiector şi unde accesul elevilor în şcoalî şi la cantina şcolii este permis doar pe baza unei legitimaţii electronice proprii.
    Pe parcursul reuniunii de proiect am asistat şi am participat activ la câteva ore de curs şi am fost plăcut impresionate de elevii portughezi, de cultura lor generală şi de fluenţa cu care vorbeau limba engleză. În acelaşi timp, a fost o mare bucurie pentru noi să descoperim că acei copii de peste mări şi ţări cântau perfect în limba română celebra melodie despre dragostea din tei a trupei O-zone. Totodată, am avut plăcuta surpriză să-l întâlnim într-o sală de clasă, la o oră de engleză, pe Vitali, un băieţel din Republica Moldova, emigrat împreună cu părinţii săi în Azore atunci când avea doar 1 an şi care, acum, după 10 ani, vorbea aproape cursiv în trei limbi: română, portugheză şi engleză.
    Jurnalul de călătorie în Azore se încheie aici. Ne aşteaptă încă un an de proiect plin de activităţi şi încă trei reuniuni de proiect, ultima dintre ele la noi, în Şcoala Gimnazială nr. 2 Galaţi, în mai 2013.

x x x

Anul scolar 2012-2013 a marcat chiar de la inceput reuniunea de proiect organizata de scoala partenera Holbeach Primary School din Londra, Marea Britanie in perioada 24-30 septembrie 2012. La intalnire au participat doamnele profesoare Tobias Silvia si Munteanu Georgiana din partea Scolii Gimnaziale C. Gh. Marinescu.

Conform programului stabilit de echipa Comenius din scoala gazda, am participat la intalnirea cu toti elevii si profesorii scolii, a fost vizitata scoala, s-a asistat la orele de curs, am discutat cu inspectorul pentru educatie, am participat la activitati de cunoastere a culturii britanice, am luat parte la o excursie de-a lungul afluentului Tamisei, Ravensbourne, am vizitat Greenwich dupa o calatorie cu catamaranul pe Tamisa.  In cadrul intalnirii celor sapte coordonatori ai proiectului din fiecare scoala, s-a facut evaluarea activitatilor realizate pana la acel moment, planificarea si explicarea urmatoarelor activitati pana in luna decembrie 2012, analizarea activitatilor permanente ale proiectului, stabilirea unor sarcini si informatii pentru urmatoarea reuniune din Polonia. A avut loc schimbul de mesaje in sticla si desene pentru povestirile continuate.

x x x

Reuniunea de proiect din Polonia, organizata de scoala din Rabka Zdroj, s-a desfasurat in perioada 4-10 decembrie 2012. Doamnele profesoare Viorica Cortojan si Georgiana Munteanu au reprezentat echipa de proiect a scolii noastre la aceasta intalnire.

Zespol Szkol Uzdrowiskowych w Rabce este o scoala speciala pentru ca aici vin elevi din toata Polonia pentru trei luni in care pe langa ore de curs, fac si tratament medical; in general sunt copii cu varsta intre 6 – 14 ani, cu afectiuni respiratorii, cardiace sau alergii.

Elevii pe care i-am gasit in scoala erau veniti doar de o saptamana; am fost impresionate placut de comportamentul la ore dar si in activitatile extrascolare pregatite minutios pentru musafirii de peste hotare. Clasele aveau in jur de 10 elevi care beneficiau de aparatele si materialele cele mai noi in domeniul educatiei. Din prezentarea pe care ne-a facut-o viceprimarul localitatii Rabka Zdroj si inspectorul educativ al regiunii Malopolska am inteles ca educatia este cu adevarat o prioritate si primeste finantare consistenta.

In cadrul activitatii “Valiza europeana” am avut ocazia sa prezentam cateva obiecte specifice culturii si traditiei romanesti care au fost asezate in “valiza” alaturi de celelalte lucruri aduse de toti partenerii de proiect. La serbarea de “Mos Nicolae” (identic cu Mos Craciun al nostru) am cantat colinde romanesti si am fost sustinute cu mare bucurie de copiii, profesorii si parintii prezenti in sala de spectacol. Am asistat la ore de curs, la activitati in afara programului realizate de psihologi si profesori specializati in programe de recuperare si tratament psiho-somatic. La fiecare activitate am fost implicati in desfasurarea momentelor respective alaturi de copii.

Scoala ne-a lasat o frumoasa impresie, fiind decorata ca de Craciun in clase, pe holuri, in afara scolii. Avantajul lor este ca toate incaperile sunt foarte mari, au sala de spectacole, colectivul de profesori este foarte unit si dedicat muncii pe care o desfasoara.

x x x

Reuniunea de proiect din Cipru, organizata de Scoala Elementara Akropolis din Nicosia, s-a desfasurat in perioada 12-17 februarie 2013. Doamnele profesoare Ana Hutanu (director) si Georgiana Munteanu (coordonator proiect) au reprezentat echipa de proiect a scolii noastre la aceasta intalnire.

Activitatile planificate s-au desfasurat conform programului, astfel incat am putut cunoaste bine sistemul de invatamant din Cipru in urma expunerii facute de reprezentantul Ministerului Educatiei, a vizitarii scolii, asistentelor la diferite ore de curs si a participarii active in cadrul programului scolar.

Scoala gazda a organizat vizite documentare in Nicosia si in zone cu un bogat istoric si astfel am facut cunostinta cu traditiile si cultura poporului cipriot.

x x x

In perioada 14-19 mai 2013 scoala noastra este gazda reuniunii de proiect Comenius “Wiki Water World” “Lumea Apei” la care participa cadre didactice din cele sase scoli partenere din Finlanda, Turcia, Portugalia (Azore), Marea Britanie, Polonia si Cipru.

Finlanda: Heikki Oksa and Paula Virta
Cipru: Yiota Matsikari, Natalie Roupina si Rea Constantinou
Polonia: Ewa Murzynowska, Urszula Dec- Palarczyk, Dorota Okrzejska and Bozena Pawlikowska
Turcia: Hüseyin Doğan Demirci, Fatih Şatıroğlu, Ali Baloğlu si Aytekin Çetin
Portugalia (Insulele Azore): Sandra Goulart
Marea Britanie: Anne Middleton                                                                          Romania: Georgiana Munteanu, Ana Hutanu si Silvia Tobias

Programul vizitei a inclus pe langa cina de “bun venit” si cea de “la revedere”, activitati precum deschiderea oficiala a reuniunii (cu invitati din partea ISJ Galati: d-nele insp. Liana Bucur si Doina Geru, colegi din alte scoli – dl prof Niculaie Caldararu, reprezentantul parintilor elevilor dl Cristian Mierloiu, cadrele didactice din echipa de proiect, elevi), vizitarea scolii (clase, laboratoare, cabinete), program artistic organizat de prof. Gina Buruiana, asistarea si participarea la orele de curs, vizitarea principalelor monumente si atractii ale Galatiului, plimbare pe Dunare cu vaporasul, excursie in Delta Dunarii si plimbare cu barcile pe lacurile si canalele din zona Murighiol.

La buna desfasurare a acestei reuniuni au contribuit marea majoritate a cadrelor didactice si nedidactice din scoala noastra astfel incat totul a decurs in cele mai bune conditii iar musafirii nostri au fost placut impresionati de ospitalitatea romaneasca. Nu mai putin important a fost sprijinul catorva parinti carora le multumim si pe aceasta cale. Cat despre elevi, doar cuvinte de lauda si apreciere. MULTUMIRI TUTUROR!!!