Poezii, povestiri despre apa (si creatii proprii)

In noiembrie 2011 este lansata elevilor invitatia de a-si folosi talentul si creativitatea artistica in realizarea unor lucrari literare pe tema apei.

De asemenea, solicitam invatatorilor si profesorilor de limba romana sa recomande elevilor lectura unor povestiri si poezii in care un rol important sa-l aiba apa in orice forma.

Cine recomanda Ce?                                    x x x

Revista DOXI este alături de mine la bine şi la greu. Ea m-a ajutat să aflu lucruri noi despre plante şi animale, despre viaţa dinozaurilor şi a uriaşilor planetei. Am putut citi poveşti din tolbă dar am putut afla şi despre activitatea altor copii de vârsta mea din toată ţara.
APA, DARUL PĂMÂNTULUI este un articol care, cu siguranţă, vă va completa cunoştinţele de geografie şi de cunoaşterea mediului!
Lectură plăcută!
Solomon Miruna, clasa a II-a C
învăţător Maricica Coşug

x x x

Domnul profesor de lb. romana, Mihai Vasile, sugereaza lectura acestor lucrari literare:

Radu Tudoran: Toate panzele sus
Mihai Eminescu: Lacul
G Bacovia : Lacustra
Tudor Arghezi: Marina
x x x
 
x x x

Elevii clasei a II-a C au primit de la dna învăţătoare Maricica Coşug  sarcina de a  alcătui scurte texte în care să-şi imagineze că sunt o picătură de apă. Iată câteva din creaţiile literare ale copiilor.

Faceti cunostinta cu dragalasele picaturi de apa dand clic pe: Anna Kawaguchi: Bobul de rouă ;          Andrei Munteanu: Călătoria;          Robert Postelnicu: Fulgul de nea;          Eduard Toma: Lacrima ploii;    Vlad Boghici: Picătura de apă;    Loredana Darie: Picătura Lori;  Andrei Toader: PicăturaDaria Popescu: Pic-PicIoana Codreanu: Picatura de apa

x x x
Iata si o intamplare adevarata culeasa de prof. Mihai Vasile; sursa: Discoveryon
Un barbat din Marea Britanie a descoperit pe o plaja o sticla cu mesaj adus de mare si a incercat sa dea de urmele adolescentului american care a aruncat-o in apa in timp ce se afla pe un vas de croaziera, in urma cu cinci ani.
Tony Hoskings, un electrician pensionat, sustine ca a descoperit sticla in luna iulie, in timp ce isi plimba cainele in Goonhavern si a dat peste mesajul lui Daniel Knopp, pasager pe un vas de croaziera. “Am observat hartia din sticla si am vazut ca pe ea scria Grandeur of the Seas, denumire pe care am recunoscut-o ca apartinand companiei organizatoare de croaziere prin care si familia mea a calatorit pe vasul Song of America”, a declarat Hoskings.Mesajul, care poarta inscrisa data de 21 iunie 2004 spune: “Salut, numele meu este Daniel Knopp. Ma aflu pe un vas de croaziera. Sper ca oricine va citi acest mesaj sa aiba parte de o mare bucurie. Fii binecuvantat”.Biletul mai identifica, de asemenea, si orasul de resedinta al lui Knopp, Baltimore, Maryland. Hoskins declara ca ziarul sau local, The West Briton, a contactat jurnalul Baltimre Sun pentru a cere ajutor in localizarea lui Knopp.Acesta a fost gasit dupa o cercetare de sapte saptamani, in urma careia s-a descoperit ca este vorba despre un student in varsta de 19 ani la stiinte politice in cadrul Universitatii din Maryland. “Aveam 14 ani atunci cand am aruncat mesajul de pe vas in Freeport, Bahamas. Am crezut ca este absolut ireal sa fie descoperit vreodata de cineva si mi-am imaginat ca va fi cumva distrus de ocean. Am fost absolut uimit nu doar de gasirea sticlei, dar mai ales de faptul ca mesajul era in continuare lizibil – este aproape ca o poveste”, a declarat tanarul.
 x x x
Doamna invatatoare Marioara Lupu-Neicu invita elevii scolii sa citeasca cateva scurte povestiri despre ploaie si picaturile de apa:
Elevii clasei a3-aA, Mircea-Antonio Popa si Marius-Cristian Damian, ne ofera doua din creatiile lor personale, poezii despre apa:
  
x x x
Materialul de mai jos a fost preluat din revista pentru copii DOXI, nr. 10/2011 de eleva  Ioana Codreanu, clasa a II-a C, invatator Maricica Cosug.
                    
x x x
Din creatia personala a elevei Ana-Maria Carp, clasa 4C, inv. Marinela Lazar:
   
Versuri pentru APA din creatia proprie a elevilor clasei aIV-a C

Eu am un peşte micuţ               Apa este viaţă
Care e foarte drăguţ                  Iar viaţa este apă
Lui îi place să înoate                  Şi de ce este aşa?
Şi face tumbe pe spate               Pentru că oricine-o bea.
Bianca Balaban                         Şi de ce o bea?
Ca să-şi ducă viaţa
Ascultaţi-mă ce spun                 Aaa! Şi cât va fi ea?
Apa este tot ce-i bun                  Atât cât Dumnezeu va vrea.
Apa-i ajutor în toate                                  Tudor Munteanu
Te-ajută s-ai sănătate
Apa este bunătate                            Mie-mi place să înot
Un erou poate fi ea                          Şi îmi place să mă joc
Ea te poate ajuta                              Am şi un delfin deştept
Sa trăiesti, să înfloreşti                    Şi este foarte atent
Mai mereu tu să zâmbeşti              Eu ziua întreagă mă joc
Alexandra Ciobotaru                 Şi mă antrenez la-înot
Mie-mi place apa
Şi folosesc ecomapa
Lavinia Iftimescu
Animalul preferat
Este-un peştişor roşcat                   În adâncul Mării Negre
Are o codiţă mică                            Printre delfini şi balene
I-e ruşine, va să zică                      Se joacă micile sirene
Ele sunt mereu active                                                                Dimineaţa el răsare                         Râd, sar şi zâmbesc
Iar noaptea, într-un fel moare       Niciodata nu ostenesc
Apoi el se încălzeşte                        Una din ele e blondă
Sare-n cer şi străluceşte                 Alta e brunetă, alta e roşcată
Razvan Dajboc                     Nu se vopsesc niciodată
Noi apa le-o poluăm
Şi tot noi ne supărăm
Hai sa mai schimbăm ceva
Chiar de azi in viaţa ta!
Maria Hontaru 

 x x x

Lucrarile literare proprii realizate de toti partenerii de proiect sunt postate pe Wikispaces, pe paginile Own Water Poems si Own Water Stories.